četvrtak, 9. prosinca 2010.

srijeda, 8. prosinca 2010.

još o gardelinima




Evo još malo o lijepoti života sa i uz ptice !!!


Gdje smo ono stali . Muči !!!Muči ....


Imao sam tako negdje 1985.-86. nisam siguran par lijepih gardelina ( obično pišem gardelina jer se tada najviše cijenio i držao Gardelin pa Verdun....).,to su bili pravi komadi mi smo ih zvali Bilaći ,naletili bi jednom u par godina i to je to .Nije se znalo da li su bili lijepši ili zgodniji ,a tek pjesma .bila je to pjesma mi bi rekli .to je zvonilo kao da se slap valja ( kristalno čisti pjev )) Tko je jednom imao ili bar čuo tu pjesmu zna o čemu govorim !!!


Odlutao sam malo od biti ,ali uglavnom pošto smo živjeli na zadnjem katu zgrade (4.) jedan sokolić je uhvatio naviku svako malo zalećati se u ptice ,bilo je zgodno kad su ptice stajale na prozoru sa unutarnje strane ,čulo bi se samo :"tresss" u staklo .ali dok su ptice bile na balkonu to je već bila druga priča : strah i panika !!!!! I to meni dozlogrdilo i pozabijam par baketina u zid okolo kaveza i ostavim !!!!

Popodne se vraćam iz škole i mater me zove Požuri !!uvatija se !!!!Ja na balkon a on nasrid poda baketine po njemu i što sad !!!!kljun mu oštar .pandže isto ,ništa nego rukavicu i uzmem ga u ruku (predivna ptica )mi smo ga zvali ptičar ( kobac ) jer nje bija veliki sokol nego manji !!!!

I stavim ja njega "Pametno """ na pod i zavežem mu samo noge :kontam ne more se zaletiti mali je balkon pa ne more ni letiti :GREŠKA!!!!! kako sam ga ostavija na 3 minute već je bija preko ograde i za svu nesriću sletija u dvorište tada najgoreg MILICAJCA u gradu .....

Kako je tada sletija ,drug milcajac a usput i lovac ga je odmah prisvojija kao on će se pobrinuti za njega ,moš misliti ,nikad ga više nismo ni vidjeli ,ne bi me začudilo da je završija na nečijem zidu u predsoblju !!!!


eto za ovaj put toliko !!!!!


utorak, 7. prosinca 2010.

ponedjeljak, 6. prosinca 2010.

Ptice




Već 25 godina ,a možda i više bavim se lovom" i držanjem ptica pjevica naših krajeva !!!!


Kao mala djeca znali smo cili dan provesti sa starijima u lovu na gardeline !!!!To je bilo :diži se ajde potiraj pticu prema moćunu ,pa ajde livo desno da bi se na kraju nadali da će nam dati kakvog šporkana""kojeg su mislili pšustiti !!!

I tako sve do 10.-11 godina da bi napravili svoje prve BAKETINE !!!!Joj bože kad se sitin lipila od kuhane gume sa cipela ,smole pa mišaj !!!bilo je tu i zapaljenih obrva ,faca majko mila !!!


Ali niušta se to ne more miriti sa prvim lovom sa svojim baketinama i na svom moćunu !!!!

Fala bogu ptica je tada bilo ,kad kažem bilo mislim na jata od 100 ,150 gardelina ..

Pa :Muči!!Muči!! iako nitko glasa ne ispušta tu je uvijek ono: Muči !!! da se ne pripadne !!!!!


Pa prvi kavezi ; obli ,drveni ,stakla sa strane ....

Što su to bili dani ,još i danas živim taj život sa ništa manje strasti ,ali sa manjom mogućnosti izbora !!!


Za sad to je to ,u idućim nastavcima idu zgode i .....